Moloz kulesi veya çöp olukları bina ve çatılardan atılması gereken büyük döküntülerin ekstra iş yükü oluşturmadan kullanım alanından uzaklaştırmak için kullanılır. İnşaat işçileri, çatı ustaları, müteahhitler, tadilat şirketi yetkilileri, su yalıtım firması çalışanları, tadilat ve tesisat firma çalışanları, genel yapı işçileri ile duvar ustaları gibi sektörde aktif olarak rol alan kişiler moloz kulesini güvenli ve verimli olduğundan dolayı öncelikli çöp temizleme yöntemi olarak kullanır. Farklı markalarda piyasada bulunan enkaz olukları şu montaj donanım kaynağını içerir:
- Pencere yük ayırıcı çerçeveler
- Cıvata aşağı çerçeveler
- Moloz kulesi bölümleri
- Moloz kulesi üst huni
- Kapı ortası moloz oluğu
Moloz kulesi inşaat sonrası hazır binalarda çöp oluğu olarak kullanılmaya devam edilebilir. Kullanım alanları ise; oteller, hastaneler, çok katlı binalar gibi yerlerdir. Binada kullanımında apartman sakinleri, işletme ve kurumlarda kullanıldığında ise temizlik görevlilerinin atıkları merdiven ya da asansörle taşıma derdinden kurtarır. Kolaylık ve pratikliği bir arada sunan moloz kulesi sayesinde binalardan çıkan çöpler bir merkezde toplanır.
İnşaat kulesi olarak da adlandırılan moloz kulesi, özellikle inşaat yapımı sırasında ortaya çıkan atıkların bertaraf edilmesi için oldukça önemlidir. İnşaat moloz kulesi, nerdeyse tüm inşaatlarda kullanılır. Bunun nedeni sunduğu avantaj ve kullanım kolaylığıdır. Sağladığı pratiklik ile günümüzde inşaatlarda hayati bir parça olarak görülmeye başlamıştır. İnşaat çalışanları açısından güvenli, erişilebilir ve pratik kullanım sağlayacak bir noktaya konumlandırıldığında çalışanların işlerini oldukça kolaylaştırır.
İnşaat moloz kulesi her türlü atık için kullanılabilir. Bu çerçevede ahşap, plastik, metal gibi bina atıkları da moloz kulesi vasıtasıyla atılabilir. Moloz kulesinin olmadığı durumlarda moloz ve diğer inşaat atıklarının merdivenlerden taşınarak atılması hem fazladan iş yükü gerektirir hem de çeşitli yaralanmalara yol açabilir. Bu nedenle moloz kulesi kullanmak güvenli bir yoldur.
Moloz kulesi bina içerisindeki mobilya atıkları, moloz yığınları gibi atıkların atılmasında güvenli bir yol sağlarken bunun yanında inşaat alanın düzenli ve temiz tutulmasına da yardımcı olur. Çalışma alanında herhangi bir atık olmaması çalışanlar için daha güvenli çalışma sahası yaratır.