Moloz kulesi binaların çatısı ya da yüksek katlarındaki dairelerinden inşaat atığı olan moloz, karton, metal, plastik ve ahşap gibi malzemelerin güvenli ve temiz bir biçimde binadan tahliyesini sağlamak için kullanılan bir sistemdir.
Bina konstrüksiyonları, çatı kaplamaları, cephe restorasyonu ve çatı/ teras tadilatları gibi pek çok işte kullanılır. Modüler yapıda olan moloz kulesi kurulum kolaylığı ve pratikliği bir arada sunar. Bu özelliği sayesinde parça eklemesi yapılarak istenilen yüksekliğe kadar uzatılabilir. Esnek yapıda olduğu için her deşarj noktasından molozlar kolaylıkla toplama alanına ulaşır.
Moloz kulesinin kullanımı ve bakımına dikkat edildiği takdirde işlevsellik ile kullanım süresi uzarken şantiyedeki işçiler ile inşaat çevresinde bulunan kişiler, diğer canlılar ve araçların güvende olması sağlanır.
Moloz kulesi kurulum
- Yapıya uygun modüler moloz kulesi parçası edinme
Moloz kulesi modüler yapıda olduğu için kurulum yapılmadan önce yapıya kaç tane modüler parça kullanılması gerektiği saptanması gerekir. Daha sonra kuruluma geçilir.
- Yapıya uygun sabitleme
Moloz kulesinin bina taşıyıcı duvarlarına ya da yapısal yüzeylerine sabitlenmesi gerekir. Sabitleme için metal iskele kullanılabilir. Bu aşama en üstte yer alan haznenin kesinlikle hareket etmeyecek şekilde sıkıca bağlanarak sabitlenmesi çok önemlidir. Moloz kulesinin temin edildiği tedarikçinin önerdiği bağlantı ve sabitleme aksesuarları kullanılmalıdır. Duvara sabitleme yapıldığında boş kolon ağırlığı ve kolonların dinamik yükü taşıyacak güçte olduğundan emin olunması gerekir. Moloz kulesinin uzunluğuna göre orta sabitleme gerekli ise noktaya dikkat edilerek yapılması önemlidir.
- Frenleme cihazı ve koruyucu levha kullanımı
Moloz kulesinin bozulmaması ve yaralanmalara sebebiyet vermemesi için önlemler alınması gerekir. Bu önlemlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Frenleme cihazı
Molozun oluğa dikey biçimde düşmesini ve kulenin iç duvarlarına zarar vermesini engellemek için molozu yavaşlatır. Bu sayede bertaraf kolaylaşır. Gürültü ve toz dağılımı da azalır.
- Metal koruma sacı
Ağır, keskin ve aşındırıcı döküntülerden moloz kulesinin iç kısmını korur. Ağır yüke maruz kaldığı için belirli periyotlarda değişimi gerekebilir.
Moloz kulesi kurma işlemi tamamlandıktan sonra personel kullanım konusunda bilgilendirilmelidir. Çalışmaya başlamadan işçiler moloz kulesinin kontrolünü yapacak ve sorunu saptayıp çözüme ulaştıracak kadar bilgi sahibi olmalıdır.